Cum folosim?

Urmatoarele informatii se refera strict la uleiurile doTerra, iar toate afirmatiile de mai jos se raporteaza doar la ele. Este bine de stiut ca uleiurile esentiale doTERRA sunt sigure, atat pentru cei mici cat si pentru adulti. Recomandarea este ca acestea sa fie folosite incepand de la varsta de 3 luni in sus – si nu mai devreme, iar in functie de afectiune, uleiurile esentiale utilizate sunt aceleasi la copil sau adulti, diferenta constand intre modalitatea de utilizare si cantitatea folosita. Trebuie folosite responsabil, cu informare prealabila, la nevoie si cu sprijinul unui cadru specializat (iar aici insistam pe importanta consultantului, pentru ca informarea corespunzatoare este primul pas spre reusita si siguranta in utilizare – va stam la dispozitie pentru detalii), fiind constienti de puterea naturii si a faptului ca aceste uleiurile esentiale sunt foarte concentrate, ele devenind optiuni valoroase pentru sanatatea noastra. Specialistii, aromaterapeutii, medicii si psihoterapeutii din comunitatea noastra sunt intr-o constanta educare pentru a fi la zi si cu cele mai recente cercetari realizate, asadar alaturandu-va comunitatii noastre, veti fi mereu corect informati.

Odată cu evoluția cercetării în domeniul uleiurilor esențiale, nivelul de înțelegere a metodelor de aplicare a crescut considerabil. Toate metodele de aplicare sunt sigure când sunt utilizate în mod adecvat, inclusiv metodele aromatice, externe și interne. Prin utilizarea uneia sau mai multor metode de aplicare se acoperă o gamă largă de aplicații pentru starea de bine emoțională și fizică. În acest scop, se pot utiliza uleiuri individuale sau amestecuri complexe folosind una dintre următoarele metode…

Utilizarea aromatica a uleiurilor esentiale

Simțul olfactiv este un instrument care poate genera răspunsuri fiziologice, mentale și emoționale puternice. Uleiurile esențiale sunt absorbite în mod rapid de receptorii olfactivi, care au o legătură directă cu sistemul limbic prin intermediul nervului olfactiv. Sistemul limbic este acea parte a creierului care susține o varietate de funcții inclusiv simțul olfactiv, emoțiile, comportamentul și memoria. De aceea, uleiurile esențiale au un efect foarte puternic prin utilizarea aromatică. 

Unele uleiuri esențiale induc efecte revigorante sau de bună dispoziție, în timp ce altele au efecte de calmare. Difuzarea este una dintre cele mai simple metode de utilizare aromatică a uleiurilor esențiale. Difuzoarele ideale sunt cele care folosesc aer rece sau apă.

Acest tip de utilizare presupune difuzarea sau inhalarea uleiurilor esentiale. Inhalarea se poate face direct din sticluta sau se toarna o picatura de ulei în palma, se freacă palmele, se tin caus si se inspira adanc de mai multe ori, avand atat efecte terapeutice cat si o influenta pozitiva asupra starii emotionale. Prin difuzare uleiul esential se transforma in particule foarte fine, microscopice, care se disperseaza in aer dezinfecteaza si imbunatatesc calitatea aerului, pentru ca proprietatile antibacteriene, antivirale si antiseptice ale uleiurilor vor afecta microorganismele si vor reduce si cantitatea de chimicale aflate in aer. Se recomanda ca incaperile sa fie in prealabil aerisite.

Pentru a obține aceleași beneficii pentru sănătate, poți aplica câteva picături de ulei esențial în palmă, ținând apoi mâna căuș la nas și inspirând profund.

Utilizarea externa / topica / locala / pe piele a uleiurilor esentiale

Utilizarea externă este o metodă foarte eficientă de aplicare a uleiurilor esențiale. Deoarece uleiurile esențiale au mase moleculare reduse și sunt solubile în lipide, pătrund ușor în piele. După ce sunt absorbite, rămân în zona unde au fost aplicate, oferind beneficii locale.

Deși uleiurile esențiale sunt absorbite rapid, există numeroase modalități prin care se poate spori absorbția. Folosind un masaj ușor, se va intensifica circulația sangvină în zona de aplicare, îmbunătățind astfel și distribuția în restul corpului. Utilizarea unui ulei cărăuș poate spori, de asemenea, absorbția, în special, la nivelul pielii uscate sau descuamate, deoarece contribuie la hidratarea pielii și încetinește evaporarea uleiului.

Pentru a reduce probabilitatea apariției sensibilizării cutanate, în special la nivelul pielii tinere sau sensibile, se recomandă utilizarea unui ulei cărăuș (precum uleiul de cocos fracționat) pentru a dilua uleiurile mai potente ori atunci când se testează un ulei pentru prima dată. Raportul de diluare recomandat este de obicei o picătură de ulei esențial la trei picături de ulei cărăuș.

Se recomandă întotdeauna utilizarea mai multor doze mici pe parcursul zilei decât o singură doză mare. Începe cu cea mai mică doză posibilă (1-2 picături). Deoarece fiecare persoană este unică, doza va varia de la o persoană la alta în funcție de conformație, vârstă și starea generală de sănătate.

Zonele benefice în care poți aplica uleiuri esențiale

– gât

– frunte și tâmple

– torace și abdomen

– brațe, picioare, tălpi

– in plexusul solar

– in jurul buricului

Alte metode eficiente de aplicare externă

– Adaugă câteva picături de ulei într-o baie cu apă caldă

– Pentru o compresă caldă sau rece înmoaie un prosop sau o cârpă în apă, adăugă uleiuri esențiale și aplic-o apoi pe zona dorită

– Adaugă ulei într-o loțiune sau o cremă hidratantă, apoi aplică amestecul obținut pe piele

Zone sensibile de evitat:

– Unele zone de pe față, precum pielea din jurul ochilor

– Ochii și interiorul urechilor

– Piele cu leziuni, crăpături sau plăgi

Aplicarea pe talpi este recomandata pentru ca talpile au cate 5 straturi de piele si nu au foliculi de par, iar porii fiind mai grosi absorb cu mai multa usurinta si mai rapid uleiurile esentiale(picioarele au 72.000 de terminatii nervoase ca avantaj reflexoterapeutic.

Unele uleiuri blande se pot aplica pe piele fara a fi diluate anterior si aplicarea se numește NEAT – nediluat.

Utilizarea interna

Anumite uleiuri esențiale se utilizeaza inclusiv ca suplimente alimentare ce ameliorează o mulțime de afecțiuni. Când presari scorțișoară pe terci de ovăz, deguști o cană de ceai de mentă sau adaugi câteva frunze proaspete de busuioc la spaghete, consumi de fapt compuși aromatici volatili din uleiurile esențiale. Uzul intern este o metodă foarte sigură și eficientă de aplicare, datorită proceselor fiziologice sofisticate din organismele noastre.

Utilizarea interna se refera la ingerarea uleiurilor esentiale. Doar acestea 100 % pure cu grad terapeutic se pot administra intern cu precautie și sub supravegherea unui cadru specializat. Utilizarea orala se refera la uleiurile esentiale administrate in apa sau in alt lichid sau sub limba. Utilizarea sublinguala a uleiurilor esentiale este o metoda sigura si eficienta, aplicand 1-2 picaturi de ulei esential pur, capilarele sangvine fiind foarte superficiale in această zona, constituentii din compozitia uleiurilor esentiale ajung rapid in sange si de acolo se distribuie direct in celule, eliminandu-se metabolizarea hepatica adica uleiurile nu ajung in stomac de unde ar fi absorbite si metabolizate, ci ajung direct in circulatie.

Uleiurile esentiale se mai pot lua intern, fiind adaugate 1-2 picaturi pe o lingurita cu miere sau 1-2 picaturi in apa, limonada, smoothie, ceai sau se pot adauga intr-o capsula vegetala, completata cu ulei vegetal. Nu toate uleiurile se pot consuma intern, din cauza unor compusi chimici, asadar următoarele uleiuri esenţiale nu se ingereaza: Air, Arborvitae, AromaTouch, Balance, Cedarwood, Citrus Bliss, Cheer, ClaryCalm, Console, Cypress, Deep Blue, HD Clear, Douglas Fir, Eucalyptus, Forgive, Immortelle, InTune, Motivate, Passion, PastTense, Peace, Purify, Serenity, TerraShield, Wintergreen, Whisper.

Alte utilizari

Impachetari cu comprese

Compresele de panza, bumbac sau bandaj steril se inmoaie intr-un vas cu apa in care au fost adaugate 3 – 8 picături de ulei esential la 25-30 ml apa. Aplicati pe suprafata dorita 10-15 minute.(puneti comprese reci pentru entorse, contuzii, intinderi, febră, arsuri solare sau dureri de dinti)

Bucatarie

Uleiurile esentiale se utilizeaza in cantitati foarte mici, acestea fiind foarte concentrate si sunt excelente la gatit, fie în deserturi, fie in paste, sosuri, smoothie-uri sau limonade..

Mai multe detalii, gasesti la sectiunea urmatoare.

Curatenie

Studiile realizate au dovenit faptul că uleiurile esentiale au o foarte buna actiune antimicrobiana, iar dezinfectarea cu uleiuri esentiale este foarte eficienta. In curatenie, se combina cu bicarbonat de sodiu sau cu otet.

Bai

Intr-o cada, diluati in miere, ulei vegetal, sare de baie sau gel de duș, 10-15 picături de ulei esential și apoi asteptati 10 minute sa se disperseze uniform în apa. Chiar daca la un moment dat ne vom obisnui cu mirosul, nu adaugati picaturi suplimentare, pentru ca esenta este inca activa. In baile pentru picioare ajung 6 – 8 picaturi.

Parfum

Pentru 10 ml de ulei de jojoba sau alcool, adaugati aproximativ 20 de picaturi din uleiurile esentiale dorite.

Masaj

Se adauga 5-7 picături de ulei esential in 10 ml ulei purtator sau in uleiul de masaj de relaxare, cel anticelulitic sau terapeutic. Uleiurile esentiale pot fi adaugate si in produsele cosmetice (unguente, creme, sampon, pasta de dinti, apa de gura etc.)

Diluarea uleiurilor esentiale si importanta uleiului purtator

Deoarece sunt foarte potente, fiind concentrate, cel mai adesea acestea se dilueaza cu un ulei vegetal de calitate (uleiul de cocos, de migdale, de argan, de jojoba, de masline). Uleiul purtator este important deoarece creste absorbtia, hidratand pielea, dar si incetineste evaporarea uleiului esential.

Stratificarea

Este un procedeu recomandat pentru a intensifica efectul si uleiurile esentiale se aplica rand pe rand pe piele, cu pauza de 30 de secunde intre ele, iar la final se aplica uleiul de cocos si se maseaza.

Zonele sensibile care trebuie evitate sunt: mucoasele, nasul, ochii si urechile interioare. Dacă ajung accidental, se indeparteaza cu ulei vegetal, pentru ca nu se sterg cu apa.

Frecventa aplicarilor

În faze acute ale bolii, uleiurile esentiale se pot aplica la fiecare 20 de minute până simptomele se reduc, apoi se aplica la un interval de aproximativ 4 ore.

***************

Pentru crearea unui cont doTerra (implicit indrumarea mea gratuita inclusa), gasesti pasii detaliati aici. Contul doTerra nu iti aduce nicio obligatie de comanda ulterioara kitului, ci iti aduce MARELE AVANTAJ la produsele doTERRA cu 25-55% mai accesibile (deci direct de la companie) si cea mai mare binecuvantare: indrumarea terapeutica specializata si acces la toate resursele la care lucram constant pentru tine.

Doresti informatii mai detaliate? Citeste pasii de mai jos.

Membrii doTerra activi inscrisi in comunitatea noastra “Natura Esentiala” aveti acces la Platforma pe care am conceput-o cu informatii complexe, protocoale detaliate si indrumari specifice si personalizate din literatura internationala de specialitate, sanatate holistica, stil de viata, vitalitate, plante, regenerare, detoxifiere, alimentatie si protocoale naturale pentru sustinerea sanatatii. Click aici pentru login.

Daca doresti si tu un cont doTERRA in comunitatea noastra, te rugam urmeaza pasii de aici.

Vrei sa vizionezi o prezentare despre remediile naturale doTerra? Iata aici videoul pe care l-am pregatit pentru tine:

error: Ne bucuram ca iti sunt utile aceste informatii!