Calitatea doTerra
Testarea calitatii CPTG®
Puritatea unui ulei esential reprezinta caracteristica sa cea mai importanta. Un ulei esential care nu este pur implica riscul contaminarii cu microbi, metale grele sau aditivi, care ajung pe piele sau în interiorul organismului, ceea ce poate provoca iritatii, reactii adverse sau chiar imbolnavire. In lipsa unui standard acceptat in ce priveste calitatea uleiurilor esentiale, doTERRA a creat propriul sau proces de testare, denumindu-l CPTG Certified Pure Tested Grade® (Grad Testat Pur Certificat). Procesul CPTG certifica faptul ca nu exista agenti de umplere, ingrediente sintetice sau contaminanti nocivi în uleiurile lor esentiale care le-ar putea reduce eficacitatea. doTERRA merge si mai departe, trecand toate produsele si ambalajele sale printr-o serie de teste pentru a asigura o perioada de valabilitate lunga si benefica. Acest protocol asigura potenta, puritatea si consecventa de la un lot la altul.
Inainte de a incepe procesul CPTG®
Metodele adecvate de crestere, recoltare si distilare sunt, de asemenea, esentiale pentru mentinerea puritatii. Practicile de productie precare si dezvoltarea de variante sintetice ale uleiurilor esentiale sugereaza faptul ca este imposibila identificarea cu precizie a unui ulei esential pur fara o analiza stiintifica. Analiza adecvata a constituentilor unui ulei esential este unul dintre cele mai dificile si detaliate aspecte ale procesului de asigurare a calitatii. A cunoaste care din numeroasele specii ale unei anumite plante va asigura cele mai profunde beneficii terapeutice pentru sanatate reprezinta primul pas din productia unui ulei esential de cea mai inalta calitate. Avand la baza experienta botanistilor, chimistilor si practicantilor din domeniul starii de bine, materialele botanice sunt selectate cu atentie în functie de concentratiile lor naturale de compusi aromatici activi. Cresterea plantelor in cel mai favorabil mediu si recoltarea si transportarea cu atentie a materialului vegetal pentru prelucrare asigura o productivitate optima de uleiuri esentiale pure si puternice. Fiind prezenta pe toate continentele globului, reteaua exclusiva doTERRA de cultivatori si culegatori consta in experti in domeniul cultivarii plantelor anume pentru industria uleiurilor esentiale.
Procesul CPTG® Testarea CPTG incepe imediat după distilare, analizandu-se compozitia chimica a fiecarui ulei. O a doua serie de teste este realizata la unitatea noastra de productie pentru a asigura faptul ca materialul distilat si testat este acelasi cu uleiul esential care a fost primit. A treia analiza a compozitiei chimice a uleiului consta într-o procedura in trei etape, cand uleiurile sunt ambalate în recipientele pe care le folosim an calitate de consumatori. Fiecare test confirma faptul ca uleiul esential nu contine agenti contaminanti sau alte modificari neasteptate din timpul productiei. Protocolul de calitate CPTG Certified Pure Tested Grade include urmatoarele testari:
- Testarea organoleptica
- Testarea microbiologica
- Cromatografia de gaze
- Spectrometria de masa
- Spectroscopia in infrarosu cu transformata Fourier (FTIR)
- Testarea chiralitatii
- Analiza izotopica
- Testarea pentru metale grele
Din perspectiva istorica, cromatografia de gaze a fost suficienta pentru a identifica componentele individuale dintr-un ulei esential. Cu toate acestea, odata cu aparitia unor metode mai sofisticate de elaborare a unor produse sintetice care contin uleiuri esentiale, au fost necesare metode de validare suplimentare. In timp, au fost dezvoltate metode de testare suplimentare precum spectrometria de masa, analiza chirala, analiza FTIR, analiza izotopilor de carbon si altele pentru a identifica in mod mai precis fiecare compus individual din uleiurile esentiale.
Testarea organoleptica
Testarea organoleptica prevede utilizarea simturilor omului – vazul, mirosul, gustul si simtul tactil. Distilatorii experti îsi folosesc simturile ca prima etapa de testare a calitatii, care le furnizeaza indicii imediate cu privire la acceptabilitatea unui produs. Daca un ulei are un miros neobisnuit, consistenta neomogena sau o culoare oarecum ciudata, distilatorul va sti imediat ca ceva nu este in regula. Deseori, acest tip de testare este utilizat ca etapa preliminara in controlul calitatii, inainte de efectuarea oricaror altor teste.
Testarea microbiologica
Testarea microbiologica prevede analizarea unui lot de uleiuri esentiale in ceea ce priveste prezenta microorganismelor periculoase din punct de vedere biologic, ca fungi, bacterii, virusuri si mucegaiuri. Procesul implica prelevarea unei probe si adaugarea probei la un mediu de cultura steril, într-un vas sau recipient închis. Proba este incubata pentru o perioada de timp, iar apoi se observa daca s-au dezvoltat microorganisme. Aceasta analiza este efectuata mai întai pe produs atunci cand ajunge in unitatea de productie si apoi pe produsele finite, inainte de distributie, pentru a asigura faptul ca produsul nu a fost contaminat in timpul procesului de umplere.
Analiza prin cromatografie de gaze si spectrometrie de masa (GC/MS)
În cazul cromatografiei de gaze, un ulei esential este vaporizat si trecut printr-o coloană lunga pentru a separa uleiul in compusii sai individuali. Fiecare compus trece prin coloana cu viteza diferita, in functie de masa sa moleculara si de proprietatile sale chimice si este masurat la iesirea din coloana. Folosind aceasta metoda de testare, analistii specializati in controlul calitatii pot determina ce compusi sunt prezenti intr-o mostra de testare. Spectrometria de masa este utilizata impreuna cu cromatografia de gaze pentru a determina si mai in detaliu compozitia unui ulei esential. In spectrometria de masa, compusii separati anterior prin cromatografia de gaze sunt ionizati si trecuti prin mai multe campuri magnetice. Folosind masa si sarcina moleculara, se identifica cantitatea fiecarui compus, ceea ce ofera informatii noi despre potenta uleiului esential.
Spectroscopia in infrarosu cu transformata Fourier
Spectroscopia in infrarosu cu transformată Fourier (FTIR) este efectuata pentru a asigura potenta si calitatea consecventa a unui lot de ulei esential. Aceasta metoda de testare identifica componentele structurale ale compusilor uleiurilor esentiale. În cadrul analizei FTIR, se proiecteaza o sursa de lumina ce contine radiatie infrarosie de diferite frecvente printr-o proba de ulei esential si se masoara cantitatea de lumina absorbita de proba. Calitatea probei este determinata prin compararea rezultatelor analizei FTIR fata de o baza de date de referinta cu tendintele de absorbtie ale probelor de calitate optima.
Testarea chiralitatii
Chiralitatea, un termen derivat din cuvantul grecesc „mana”, este un termen utilizat pentru a descrie orientarea 3D a unei molecule. La fel cum noi avem doua maini, moleculele chirale exista sub doua forme, de „mana” dreapta si de „mana” stanga. Poti vizualiza acest principiu uitandu-te la mainile tale; cand le asezi una langa cealalta, observi ca una este imaginea in oglinda a celeilalte. Totusi, cand le asezi una peste cealalta, indiferent cum le intorci, nu le poti suprapune perfect. La nivelul moleculelor, fiecare din aceste forme sau „maini” determina proprietati chimice diferite, care influenteaza interactiunile fiziologice ale atomilor în organism. In natura, exista o forma predominanta. Cu toate acestea, in conditii de laborator, raportul moleculelor de „mana” dreapta fată de cele de „mana” stanga este intotdeauna 50/50, datorita asemanarii lor structurale. Raportul dintre constituentii celor doua forme poate fi determinat printr-o metoda speciala de cromatografie de gaze. Desi nu este efectuata in mod obisnuit pentru fiecare lot, aceasta metoda de testare este utilizata pentru a asigura absenta totala a elementelor sintetice. Materia este alcatuita din componente chimice minuscule numite elemente. Desi exista zeci de elemente, fiecare este diferit, datorita protonilor pe care ii contine. Uneori, un element poate exista in mai multe forme stabile, avand mai multi sau mai putini neutroni. In acest caz, elementele poarta numele de izotopi. Elementul carbon exista sub forma a doi izotopi stabili, carbon-12 (6 protoni si 6 neutroni) si carbon-13 (6 protoni si 7 neutroni). Deoarece uleiurile esentiale sunt compusi organici, ele sunt alcatuite preponderent din atomi de carbon și vor avea un anumit raport intre izotopii carbon-12 si carbon-13. Acest raport variaza in functie de pozitia geografica. Prin utilizarea unui tip special de spectroscopie de masa, se poate determina care izotopi sunt prezenti intr-un constituent de ulei esential si in ce cantitati. Daca extragerea se face din acelasi loc geografic, toti constituentii unui ulei esential ar trebui sa aiba acelasi raport intre izotopi. Daca un anumit constituent are un profil izotopic diferit fata de cel al celorlalti constituenti, analistul specializat in controlul calitatii va sti ca acel ulei a fost denaturat.
Testarea pentru metale grele
Testarea pentru metale grele prezinta cantitatea de metale grele din uleiurile esentiale. Cand sunt distilate în mod corespunzator, uleiurile esentiale nu ar trebui sa contina metale grele. Analiza ICP-MS utilizeaza un mediu cu nivel ridicat de energie numit plasma cuplata inductiv (Inductively Coupled Plasma, ICP) pentru a ioniza proba. Apoi, proba este trecuta printr-un aparat de spectroscopie de masa, care separa proba în elementele sale constituente si furnizeaza un raport cu privire la tipul si cantitatile elementelor prezente.
Prezentare generala
Cu drag, parte din echipa ta de suport…