Ce sunt uleiurile esentiale?

De unde provin uleiurile esentiale?

Pe Pământ există o mare varietate de plante de diferite forme, mărimi, culori și arome. Numeroase astfel de plante conțin compuși care în mod tipic nu pot fi văzuți cu ochiul liber — aceștia sunt prezenți în rădăcinile, florile, semințele, scoarța sau alte zone ale plantei. Acești compuși sunt cunoscuți sub numele de uleiuri esențiale. Sunt extrem de concentrați, acțiunea lor fiind extrem de puternică. Purtând și denumirea de compuși aromatici volatili, uleiurile esențiale conferă plantei aroma proprie, o protejează de condițiile de mediu și insectele dăunătoare și joacă un rol important și în polenizarea plantei.

 

Uleiurile esentiale sunt componente ale sistemului imunitar al plantelor, pe care acestea le folosesc pentru protectie, intarire, regenerare, vindecare, echilibrare, adaptare.

Aceleasi efecte le au si pentru noi oamenii, deoarece medicina aromatica inseamna ca molecula terapeutica este derivata din planta – sursă nepoluanta, astfel încat atunci cand folosim uleiurile esentiale, organismul nostru le recunoaste ca si cum ar fi ale noastre si astfel intelegem eficienta lor indubitabila.

Uleiul esential este esenta plantelor… adica cea mai potenta formă de “medicament natural”! Ele ne influenteaza sanatatea atat in plan fizic cat si in planurile psihic, emotional si spiritual. Umanitatea se bucură de uleiurile esentiale de peste 6000 de ani. Civilizatii inaintea noastra le-au folosit din cele mai vechi timpuri pentru vindecare si pentru imbunatatirea vietii. Iar acum noi de fapt le redescoperim.

Aromaterapia este stiinta utilizării esentelor aromatice extrase din plante si apartine medicinei naturiste, iar aceste uleiuri sunt substante terapeutice cu puterea a unor medicamente de sinteza, dar fara efecte adverse… ele fiind chimie pura la baza.

Chimia uleiurilor esentiale

Fiecare ulei esential contine un amestec minunat de molecule aromatice. Acestea dau uleiului potentialul sau puternic de vindecare. Tot acestea sunt cele care-i confera si parfumul distinctiv si frecventa energizanta. Si, in timp ce parfumul insusi poate avea efecte profunde asupra emotiilor noastre, aceste molecule aromatice, datorita constituentilor chimici, au si multe alte efecte.

Chimia uleiurilor esentiale doTerra

Stiinta care sta la baza uleiurilor esentiale

Când auzi cuvântul „volatil”, poți crede că are o conotație negativă: totuși, în cazul uleiurilor esențiale, volatilitatea se referă la capacitatea unei substanțe de a-și modifica rapid starea. Structura chimică a compușilor aromatici volatili din uleiurile esențiale le permite să se disperseze rapid în aer. De aceea, poți simți instantaneu aroma puternică a unui ulei esențial atunci când deschizi sticluța—chiar și de la distanță.

Cum actioneaza uleiurile esentiale?

Deoarece compușii aromatici volatili se mișcă rapid în aer, vei percepe parfumul când compușii interacționează direct cu senzorii de la nivel cerebral. Cu peste 3000 de tipuri de compuși aromatici volatili descoperiți până în prezent, este important să reținem că acești compuși determină în mod considerabil beneficiile, aroma și proprietățile fiecărui ulei esențial. Datorită unei structuri chimice unice, fiecare ulei esențial va varia în funcție de specie și plantă. Raportul delicat al compușilor aromatici din oricare ulei esențial este cel care le face unice și le conferă beneficii specifice.

Asadar chimistii au identificat mai mult de 3000 de molecule aromatice. Fiecare dintre acestea are actiuni terapeutice specifice asupra corpului. Chiar si un ulei esential destul de simplu poate contine undeva intre 80 si 300 de constituenti chimici diferiti. Multi dintre constituentii unui ulei au loc în cantitati foarte mici; dar toti confera calitati importante uleiului, avand un impact sinergic asupra efectelor sale terapeutice. 

Constituenti chimici cheie din uleiurile esentiale sunt: cetone, aldehide, esteri, alcooli, fenoli, monoterpene, sescvirterpene, oxizi.

Uleiurile esentiale nu reprezinta o tendinta noua

În timp ce unii consideră că uleiurile esențiale sunt o tendință nouă, utilizarea extractelor de plante și a produselor bazate pe plante are rădăcini adânci în tradițiile din trecut. Civilizațiile antice foloseau plantele pentru aromaterapie, îngrijire personală, practici terapeutice, ceremonii religioase, tratamente de înfrumusețare și prepararea alimentelor.

Deși uleiurile esențiale și extractele din plante sunt utilizate de secole, uleiurile esențiale sunt la fel de relevante și în prezent. Mulțumită avansului tehnologiei, calității, puterii și siguranței îmbunătățite, uleiurile esențiale sunt acum mai accesibile și mai ușor de utilizat în viața de zi cu zi. Deși uleiurile esențiale au fost adesea utilizate ca parte integrantă din practicile culturale și tradițiile din trecut, în prezent dispunem de dovezi științifice și studii din ce în ce mai numeroase care arată eficacitatea și natura sigură a uleiurilor esențiale la momentul actual.

Datorita complexitatii lor chimice, uleiurile esentiale nu deranjeaza echilibrul natural al trupului – sau homeostaza. Daca unul dintre constituenti exercita un efect prea puternic intr-o anumita directie, un alt constituent il poate bloca sau contracara. Spre exemplu, anumite molecule aromatice dintr-un ulei pot fi foarte stimulante – atat psihic cat si fizic. Dar, acelasi ulei esential poate contine si constituenti care sunt calmanti si sedativi, ajutand la invingerea senzatiilor de neliniste sau agitatie.

Si datorită faptului ca uleiurile sunt substante naturale, ele tind să mearga acolo unde sunt necesare si sa ofere doar actiunea necesara pentru a ajuta la restaurarea echilibrului natural al corpului. Acelasi ulei poate avea efecte diferite semnificative asupra unei persoane de la o aplicare la alta, depinzand de nevoia ei din acel moment. Aceasta calitate a uleiurilor esentiale face ca aromaterapia sa fie foarte sigura si ca alegerea uleiului potrivit sa ridice mai putine probleme.

Aceasta este in contrast puternic cu chimicalele sintetice, care deseori intrerup homeostaza corpului (echilibrul natural), fortand o actiune bazata pe componentele chimice, nu pe ce are de fapt corpul nevoie.

Ceea ce este important de stiut, este faptul ca un ulei esențial poate juca mai multe roluri terapeutice diferite, ceea ce semnifica ca este foarte diferit de chimicalele sintetice, create in laborator care au de fapt o singură acțiune. Exemplul cel mai banal este blendul digestiv de uleiuri esentiale… care contine anason, menta, ghimbir, chimen, coriandru, tarhon si fenicul si poate fi utilizat cu rezultate optime atat in caz de constipatie cat si in caz de diaree… pe cand ca alternativa sintetica, veti primi medicamente diferite pentru fiecare din aceste probleme de sanatate.

Cum sunt realizate uleiurile esentiale?

Este important să ții cont de faptul că uleiurile esențiale nu au aceeași acțiune. Puritatea unui ulei se poate schimba în funcție de localizarea geografică, metodele de distilare, condițiile meteorologice și alți factori. În plus, indiferent de cât de bine este aleasă, este îngrijită și este cultivată o plantă, calitatea unui ulei esențial poate fi menținută sau distrusă în timpul procesului de distilare. Datorită atenției la detaliu și preciziei necesare pentru distilare, devine mai mult o formă de artă decât un proces. Distilatorii trebuie să fie preciși și trebuie să acorde atenție metodelor de recoltare, temperaturilor, intervalului de timp de distilare, nivelului de presiune utilizat etc.

Cum devine o planta un ulei esential?

Procesul exact de producție a unui ulei esențial va varia în funcție de tipul de plantă din care este obținut uleiul. Totuși, ideea de bază este că plantele trec printr-un proces de distilare folosind echipamente speciale pentru a separa uleiul esențial de părțile plantei. Uleiul esențial se ascunde în diferite părți ale plantei, adesea la nivel microscopic. În timpul procesului de distilare, echipamentul separă uleiul esențial de partea originală a plantei. De exemplu, când se produc uleiuri din citrice, echipamentul este utilizat pentru a separa uleiul esențial de coaja fructului.

Uleiurile esentiale si beneficiile pentru sanatate

În vremurile străvechi, oamenii foloseau uleiurile esențiale și părțile de plante pentru a-și îmbunătăți starea de bine și sănătatea. Deoarece uleiurile esențiale pot fi utilizate pentru a ameliora iritațiile pielii, pentru a susține o digestie sănătoasă, o bună sănătate orală, pentru a crea o senzație de eliberare a căilor respiratorii și multe altele, sunt o alegere populară pentru acele persoane care doresc să mențină o bună stare de sănătate.

Uleiurile esențiale oferă o varietate de beneficii și fiecare persoană se bucură de o experiență unică asociată utilizării uleiurilor esențiale. Din fericire, diversitatea uleiurilor esențiale le transformă într-un mijloc util de menținere a stării de sănătate, chiar și pentru acele persoane care au anumite probleme de sănătate, care își doresc beneficii variate pentru sănătate sau se confruntă cu sensibilitate. Utilizarea de uleiuri esențiale pentru beneficiile asociate stării de sănătate a devenit populară deoarece permite utilizatorului să personalizeze experiența în funcție de dorințele și nevoile sale specifice, mai degrabă decât să se mulțumească cu o soluție generică.

Beneficiile emotionale ale uleiurilor esentiale

Cu structuri chimice unice, fiecare ulei esențial are o varietate de beneficii pentru utilizator. Unele uleiuri esențiale au proprietăți calmante, de tonifiere și stabilizare, în timp ce altele sunt cunoscute ca fiind energizante, revigorante, asigurând senzație de căldură sau reînnoire. Deoarece corpurile noastre trec printr-o serie de emoții și stări fizice pe întreaga durată a unei zile, uleiurile esențiale ne pot ajuta să gestionăm și să menținem starea de bine.

Structura chimică a unui ulei esențial îi conferă beneficii specifice. Unele uleiuri esențiale sunt utile pentru detoxifiere sau purificare, în timp ce altele asigură o senzație calmantă pentru piele. Aroma uleiurilor esențiale poate, de asemenea, crea o reacție chimică la nivel cerebral, generând emoții și reacții interne.

Simțul olfactiv este un instrument care poate genera răspunsuri fiziologice, mentale și emoționale puternice.

După ce ai aflat ce reprezintă un ulei esențial și de unde provin uleiurile esențiale, este momentul să înveți cum să le folosești. Nu trebuie să fii expert să te bucuri de gama extinsă de beneficii a uleiurilor esențiale. Ai nevoie doar de o înțelegere de bază a modului în care să folosești uleiurile esențiale în mod simplu și sigur în timpul rutinei tale zilnice. Dar in calitate de membru doTerra in Familia noastra de uleiuri, iti stam la dispozitie cu intreaga consultanta de care ai nevoie.

 

Cu drag pentru voi, natura si sanatate, parte din echipa ta de suport…