Calitatea doTERRA

Testarea calității CPTG®

Puritatea unui ulei esențial reprezintă caracteristica sa cea mai importantă. Un ulei esențial care nu este pur implică riscul contaminării cu microbi, metale grele sau aditivi, care ajung pe piele sau în interiorul organismului, ceea ce poate provoca iritații, reacții adverse sau chiar îmbolnăvire. În lipsa unui standard acceptat în ce privește calitatea uleiurilor esențiale, doTERRA a creat propriul său proces de testare, denumindu-l CPTG Certified Pure Tested Grade® (Grad Testat Pur Certificat). Procesul CPTG certifică faptul că nu există agenți de umplere, ingrediente sintetice sau contaminanți nocivi în uleiurile lor esențiale care le-ar putea reduce eficacitatea. doTERRA merge și mai departe, trecând toate produsele și ambalajele sale printr-o serie de teste pentru a asigura o perioadă de valabilitate lungă și benefică. Acest protocol asigură potența, puritatea și consecvența de la un lot la altul.

Înainte de a începe procesul CPTG®

Metodele adecvate de creștere, recoltare și distilare sunt, de asemenea, esențiale pentru menținerea purității. Practicile de producție precare și dezvoltarea de variante sintetice ale uleiurilor esențiale sugerează faptul că este imposibilă identificarea cu precizie a unui ulei esențial pur fără o analiză științifică. Analiza adecvată a constituenților unui ulei esențial este unul dintre cele mai dificile și detaliate aspecte ale procesului de asigurare a calității.

A cunoaște care din numeroasele specii ale unei anumite plante va asigura cele mai profunde beneficii terapeutice pentru sănătate reprezintă primul pas din producția unui ulei esențial de cea mai înaltă calitate. Având la bază experiența botaniștilor, chimiștilor și practicanților din domeniul stării de bine, materialele botanice sunt selectate cu atenție în funcție de concentrațiile lor naturale de compuși aromatici activi.

Creșterea plantelor în cel mai favorabil mediu și recoltarea și transportarea cu atenție a materialului vegetal pentru prelucrare asigură o productivitate optimă de uleiuri esențiale pure și puternice. Fiind prezentă pe toate continentele globului, rețeaua exclusivă doTERRA de cultivatori și culegători constă în experți în domeniul cultivării plantelor anume pentru industria uleiurilor esențiale.

Procesul CPTG®

Testarea CPTG începe imediat după distilare, analizându-se compoziția chimică a fiecărui ulei. O a doua serie de teste este realizată la unitatea noastră de producție pentru a asigura faptul că materialul distilat și testat este același cu uleiul esențial care a fost primit. A treia analiză a compoziției chimice a uleiului constă într-o procedură în trei etape, când uleiurile sunt ambalate în recipientele pe care le folosim în calitate de consumatori. Fiecare test confirmă faptul că uleiul esențial nu conține agenți contaminanți sau alte modificări neașteptate din timpul producției.

Protocolul de calitate CPTG Certified Pure Tested Grade include următoarele testări:

  • Testarea organoleptică
  • Testarea microbiologică
  • Cromatografia de gaze
  • Spectrometria de masă
  • Spectroscopia în infraroșu cu transformată Fourier (FTIR)
  • Testarea chiralității
  • Analiza izotopică
  • Testarea pentru metale grele

Din perspectivă istorică, cromatografia de gaze a fost suficientă pentru a identifica componentele individuale dintr-un ulei esențial. Cu toate acestea, odată cu apariția unor metode mai sofisticate de elaborare a unor produse sintetice care conțin uleiuri esențiale, au fost necesare metode de validare suplimentare. În timp, au fost dezvoltate metode de testare suplimentare precum spectrometria de masă, analiza chirală, analiza FTIR, analiza izotopilor de carbon și altele pentru a identifica în mod mai precis fiecare compus individual din uleiurile esențiale.

Testarea organoleptică

Testarea organoleptică prevede utilizarea simțurilor omului – văzul, mirosul, gustul și simțul tactil. Distilatorii experți își folosesc simțurile ca primă etapă de testare a calității, care le furnizează indicii imediate cu privire la acceptabilitatea unui produs. Dacă un ulei are un miros neobișnuit, consistență neomogenă sau o culoare oarecum ciudată, distilatorul va ști imediat că ceva nu este în regulă. Deseori, acest tip de testare este utilizat ca etapă preliminară în controlul calității, înainte de efectuarea oricăror altor teste.

Testarea microbiologică

Testarea microbiologică prevede analizarea unui lot de uleiuri esențiale în ceea ce privește prezența microorganismelor periculoase din punct de vedere biologic, ca fungi, bacterii, virusuri și mucegaiuri. Procesul implică prelevarea unei probe și adăugarea probei la un mediu de cultură steril, într-un vas sau recipient închis. Proba este incubată pentru o perioadă de timp, iar apoi se observă dacă s-au dezvoltat microorganisme. Această analiză este efectuată mai întâi pe produs atunci când ajunge în unitatea de producție și apoi pe produsele finite, înainte de distribuție, pentru a asigura faptul că produsul nu a fost contaminat în timpul procesului de umplere.

Analiza prin cromatografie de gaze și spectrometrie de masă (GC/MS)

În cazul cromatografiei de gaze, un ulei esențial este vaporizat și trecut printr-o coloană lungă pentru a separa uleiul în compușii săi individuali. Fiecare compus trece prin coloană cu viteză diferită, în funcție de masa sa moleculară și de proprietățile sale chimice, și este măsurat la ieșirea din coloană. Folosind această metodă de testare, analiștii specializați în controlul calității pot determina ce compuși sunt prezenți într-o mostră de testare.

Spectrometria de masă este utilizată împreună cu cromatografia de gaze pentru a determina și mai în detaliu compoziția unui ulei esențial. În spectrometria de masă, compușii separați anterior prin cromatografia de gaze sunt ionizați și trecuți prin mai multe câmpuri magnetice. Folosind masa și sarcina moleculară, se identifică cantitatea fiecărui compus, ceea ce oferă informații noi despre potența uleiului esențial.

Spectroscopia în infraroșu cu transformată Fourier

Spectroscopia în infraroșu cu transformată Fourier (FTIR) este efectuată pentru a asigura potența și calitatea consecventă a unui lot de ulei esențial. Această metodă de testare identifică componentele structurale ale compușilor uleiurilor esențiale. În cadrul analizei FTIR, se proiectează o sursă de lumină ce conține radiație infraroșie de diferite frecvențe printr-o probă de ulei esențial și se măsoară cantitatea de lumină absorbită de probă. Calitatea probei este determinată prin compararea rezultatelor analizei FTIR față de o bază de date de referință cu tendințele de absorbție ale probelor de calitate optimă.

Testarea chiralității

Chiralitatea, un termen derivat din cuvântul grecesc „mână”, este un termen utilizat pentru a descrie orientarea 3D a unei molecule. La fel cum noi avem două mâini, moleculele chirale există sub două forme, de „mână” dreaptă și de „mână” stângă. Poți vizualiza acest principiu uitându-te la mâinile tale; când le așezi una lângă cealaltă, observi că una este imaginea în oglindă a celeilalte. Totuși, când le așezi una peste cealaltă, indiferent cum le întorci, nu le poți suprapune perfect. La nivelul moleculelor, fiecare din aceste forme sau „mâini” determină proprietăți chimice diferite, care influențează interacțiunile fiziologice ale atomilor în organism. În natură, există o formă predominantă. Cu toate acestea, în condiții de laborator, raportul moleculelor de „mână” dreaptă față de cele de „mână” stângă este întotdeauna 50/50, datorită asemănării lor structurale. Raportul dintre constituenții celor două forme poate fi determinat printr-o metodă specială de cromatografie de gaze. Deși nu este efectuată în mod obișnuit pentru fiecare lot, această metodă de testare este utilizată pentru a asigura absența totală a elementelor sintetice.

Materia este alcătuită din componente chimice minuscule numite elemente. Deși există zeci de elemente, fiecare este diferit, datorită protonilor pe care îi conține. Uneori, un element poate exista în mai multe forme stabile, având mai mulți sau mai puțini neutroni. În acest caz, elementele poartă numele de izotopi. Elementul carbon există sub forma a doi izotopi stabili, carbon-12 (6 protoni și 6 neutroni) și carbon-13 (6 protoni și 7 neutroni). Deoarece uleiurile esențiale sunt compuși organici, ele sunt alcătuite preponderent din atomi de carbon și vor avea un anumit raport între izotopii carbon-12 și carbon-13. Acest raport variază în funcție de poziția geografică.

Prin utilizarea unui tip special de spectroscopie de masă, se poate determina care izotopi sunt prezenți într-un constituent de ulei esențial și în ce cantități. Dacă extragerea se face din același loc geografic, toți constituenții unui ulei esențial ar trebui să aibă același raport între izotopi. Dacă un anumit constituent are un profil izotopic diferit față de cel al celorlalți constituenți, analistul specializat în controlul calității va ști că acel ulei a fost denaturat.

Testarea pentru metale grele

Testarea pentru metale grele prezintă cantitatea de metale grele din uleiurile esențiale. Când sunt distilate în mod corespunzător, uleiurile esențiale nu ar trebui să conțină metale grele. Analiza ICP-MS utilizează un mediu cu nivel ridicat de energie numit plasmă cuplată inductiv (Inductively Coupled Plasma, ICP) pentru a ioniza proba. Apoi, proba este trecută printr-un aparat de spectroscopie de masă, care separă proba în elementele sale constituente și furnizează un raport cu privire la tipul și cantitățile elementelor prezente.

***************

Pentru crearea unui cont doTerra (implicit indrumarea mea gratuita inclusa), gasesti pasii detaliati aici. Contul doTerra nu iti aduce nicio obligatie de comanda ulterioara kitului, ci iti aduce MARELE AVANTAJ la produsele doTERRA cu 25-55% mai accesibile (deci direct de la companie) si cea mai mare binecuvantare: indrumarea terapeutica specializata si acces la toate resursele la care lucram constant pentru tine.

Doresti informatii mai detaliate? Citeste pasii de mai jos.

Membrii doTerra activi inscrisi in comunitatea noastra “Natura Esentiala” aveti acces la Platforma pe care am conceput-o cu informatii complexe, protocoale detaliate si indrumari specifice si personalizate din literatura internationala de specialitate, sanatate holistica, stil de viata, vitalitate, plante, regenerare, detoxifiere, alimentatie si protocoale naturale pentru sustinerea sanatatii. Click aici pentru login.

Daca doresti si tu un cont doTERRA in comunitatea noastra, te rugam urmeaza pasii de aici.

Vrei sa vizionezi o prezentare despre remediile naturale doTerra? Iata aici videoul pe care l-am pregatit pentru tine: